Nieuwsberichten

Augustus 2022

Regelmatig krijg ik de vraag waar ik me zoal mee bezig houd, laat ik eens wat activiteiten van het eerste halfjaar 2022 de revue laten passeren.

Eindelijk was er weer ruimte voor theater. Door het uitspelen van scenes, kleine ervaringsoefeningen en stukje theorie, kon ik samen met collega’s, Ed Nolens en Jan Peter Sträter voor de muziek, Maaike Ament, Anne Nusselder, Linde Löbert en Marij Verhaevert voor het acteren, het publiek meenemen in verschillende thema’s:

Voor Viva Zorggroep verzorgde we een rondtour met voorstellingen over de Wet Zorg en Dwang, twee voorstellingen van een uur op verschillende locaties in één middag en dat meerdere keren in een maand. Vanwege succes wordt de tour in het najaar voortgezet.

Een ander groter traject verzorgden we voor de SVRZ, een reeks voorstellingen met gesprek over samenwerken in de driehoek, met voor iedere locatie de eigen accenten.
“Het was echt een eye-opener en ons team en de familie waren razend enthousiast. Vorige week hebben we met bewoners, familie en medewerkers een strandwandeling gemaakt. Toen merkte ik dat het contact veel natuurlijker en spontaner was. Een mooie ontwikkeling waar we zeker meer bij stil gaan staan en in investeren.”

Een ander hoogtepunt was ook een voorstelling over dementie voor Het Groen Gasthuis in Warffum, de kunstkerk vol met belangstellenden zagen de speciaal voor deze gelegenheid gemaakte voorstelling, die we mochten spelen als een soort compensatie van de officiële opening die vanwege de Corona situatie nooit heeft kunnen plaatsvinden.

Dan waren er gelukkig ook weer familie-avonden mogelijk. Voor Uitzicht in Vlaardingen mocht ik de gesprekken in de driehoek inleiden en begeleiden voor alle 5 etages in de fonkelnieuwe Brasserie. Mooi om elkaar weer gezamenlijk te ontmoeten en stil te staan bij de thema’s erbij horen en van betekenis zijn.

In opdracht van WeMindz ben ik nauw betrokken bij het proces persoonsgerichte zorg in Sparrenheuvel: theater, trainingen, observaties, experimenten en gespreken met elkaar. Mooi om te kunnen zien wat er daadwerkelijk op gang komt als je het met elkaar doet.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de vele bijeenkomsten die ik voor KMBV mocht verzorgen, een reeks experiencedays persoonsgerichte zorg, en vele sessies rondom de Wet Zorg en Dwang. En dan de voorstellingen voor Beweging 3.0, het in de huid kruipen van iemand met dementie in Aalten en Bredevoort, de inspiratiebijeenkomsten voor verschillende locaties van Cedrah, verschillende congressen van Nursing, trainingen bij de Eemhorst en het werk als consulent van het CCE.

En de fijne samenwerking met Innoforte wil ik ook niet onvermeld laten, zij ondersteunen de ontwikkeling van een Serious Game over de WZD die ik in het najaar in de trainingen hoop te kunnen gebruiken.

Augustus 2022

Jan van der Hammen